2009. december 8., kedd

Paradicsomos-morzsás tengeri halfilé fokhagymás cukkiniszalagokkal és sajtos kuszkusszal

 
Most jött el az a pillanat, amikor előkapok a tarsolyomból egy nyáron készített fogást, mert pocsék ez az idő. Ez az étel szerintem abszolút jól elkészíthető akár télen is, és minden hozzávalója tényleg a nyarat csalogatja majd elő. Ez megint egy saját recept, de már fogalmam sincs mi ihletett meg (lehet hogy éppen semmi). Valószínű ezek voltak otthon és csak úgy jött az ötlet.

Hozzávalók:
A halhoz:
  • 4 szelet fehér húsú tengeri halfilé
  • 2 száraz kifli (vagy zsemle, kenyér)
  • 6-8 szem aszalt paradicsom
  • kevés az aszalt paradicsom olajából + kevés olívaolaj
  • ízlés szerint szárított oregánó és bazsalikom (nyáron persze lehet friss)
  • kevés só és bors
  • kb. 4 teáskanál petrezselymes-fokhagymás dijoni mustár (vagy sima dijoni)
A cukkinihez:
  • 3 közepes méretű cukkini
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
A kuszkuszhoz:
  • 250 g kuszkusz
  • kb. 3 dl víz (vagy leves, akkor a só természetesen nem kell)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • a tetejére kevés reszelt sajt
Először is a sütőt előmelegítem úgy 180 fokra. Ha fagyasztott volt a hal, természetesen előbb hagyom kiolvadni, majd sózom, borsozom, az egyik oldalát pedig megkenem a mustárral, majd egy kiolajozott, sütésre alkalmas edénybe fektetem. A száraz kifliket összetördelem és az aszalt paradicsommal, némi olajjal, oregánóval és bazsalikommal, egy késes aprítóban összedolgozom. Utólag még fűszerezem ha szükséges, bár az aszalt paradicsomhoz általában tesznek sót és esetleg egyéb fűszereket. Ezt a masszát a halak tetejére lapogatom, ill, ha marad belőle mellé is teszek, majd a sütőbe teszem és addig sütöm, amíg a paradicsomos massza a tetején enyhén kezd aranybarnává válni, de a hal még nem szárad ki. Időre már nem emlékszem, de ez egyébként is sütő függő. A képen látható, hogy én pár szem koktélparadicsommal sütöttem, persze ez el is hagyható.
A kuszkuszhoz a vizet felforralom, sózom, hozzákeverem az olajat és a kuszkuszt, majd elzárom alatta a lángot és lefedve állni hagyom , amíg sül a hal. A sajtot tálaláskor szórom rá, de a kuszkusz jó meleg legyen, hogy ráolvadjon a sajt.
A cukkiniket alaposan megmosom, végeit levágom, majd egy zölséghámozóval hosszában szalagokat kezdek vágni belőle. A vajat kevés olívaolajjal megolvasztom (hogy ne égjen oda), hozzáadom az összenyomott fokhagymákat, majd ha már jó illata van hozzáteszem a cukkinit, kissé sózom, borsozom és addig sütöm-párolom, amíg kissé összeesik, de még nem főtt szét (ez pár perc).

Nincsenek megjegyzések: