2009. május 11., hétfő

Spenótos ricottával töltött cannelloni, paradicsomos mártásban sütve

Ez a vasárnapi ebédünk volt. Jamie Oliver-nek van egy hasonló receptje, de annyi könyvem van tőle, hogy nem volt akkor időm mindet átböngészni a pontos recept után. De egy háziasszony mindig leleményes, ezért én (mint oly sokszor már) mentem a saját fejem után. Hát így sikerült (jól sikerült):
Hozzávalók:
  • kb. 1/2 doboz cannelloni tészta, vagy ha számolom akkor úgy kb. 14-16 cső lehetett (1 doboz általában 250 g-os)
  • 500 g-os paradicsompüré
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej hagyma
  • kb. 200 g fagyasztott blansírozott spenótlevél (a Tesco-ban lehet ilyet 450 g-os csomagban kapni és nagyon praktikus, mert diónagyságú adagokban van, nem egy tömben, így könnyű keveset is kivenni belőle)
  • 4-5 szem aszalt paradicsom
  • 250 g ricotta
  • 250 g natúr sajtkrém
  • 200 g tejszín
  • némi reszelt sajt
  • olívaolaj
  • szerecsendió, bazsalikom, só, frissen őrölt bors, kevés barnacukor
A hagymát és a fokhagymát megpucolom, majd finomra vágom, ill. összenyomom. Két lábast veszek elő: egy kisebbet és egy picit nagyobbat. Mindkettőben elkezdek felmelegíteni kevéske olajat. A kisebbik edénybe 2 összenyomott fokhagymát szórok, a nagyobbikba pedig a hagymát, erre szórok egy kevéske cukrot és sót is, majd egy kicsit megpirítom. A fokhagymás olajnak ha már érzem egy az illatát, rádobom a spenótot (nem szükséges kiengedni), egy picike vizet is öntök alá, majd fedő alatt elkezdem párolni. A megdinsztelődött hagymához hozzáadom a maradék 1-2 gerezd összenyomott fokhagymát és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Hozzáöntöm a paradicsompürét is, majd felengedem kb. annyi vízzel, amennyi a dobozába fér. Fűszerezem sóval, borssal, 2 teáskanál bazsalikommal és a forrástól számítva, gyenge tűznél kb. 10 percig, lefedve rotyogtatom. A spenót ha már felengedett, leveszem róla a fedőt és elfőzöm alóla a vizet, majd ízesítem sóval, borssal, és frissen reszelt szerecsendióval. Félreteszem hűlni, amíg a paradicsommártás is elkészül. Egy magasabb falú tűzálló tálat kissé kiolajozok, a sütőt pedig előmelegítem 180 fokra. A kissé kihűlt spenótot összekeverem a ricottával és egy kevés tejszínnel lágyítok az egészen. Ízesítem sóval, borssal. A krémsajthoz hozzáadom a tejszín, teszek bele egy kis borsot és szerecsendiót is, majd botmixerrel összedolgozom. A paradicsommártást beleöntöm a tűzálló tálba. A cannellonikat megtöltöm a spenótos ricottával, majd belehelyezem a mártásba. A tetején elosztom a tejszínes krémsajtot, majd megszórom egy kis reszelt sajttal és addig sütöm, amíg szépen meg nem pirul a sajt a tetején (kb. 30-35 perc elég neki szerintem).

2009. május 10., vasárnap

Búcsú a medvehagyma szezontól


Szombaton a piacon, lecsúsztam az idei utolsó adag medvehagymáról. Ennyit a lustaságomról. Pénteken pedig még volt. Ezért egy évre, fájó szívvel elbúcsúzom tőle. De azért még nincs minden veszve... Az utolsó adagnak egy részét lefagyasztottam, a másik feléből pedig medvehagymás olaj készült, amihez egész egyszerűen egy aprítóban felaprítottam némi olaj, és kevéske só társaságában. És hogy ennek a csodás olajnak (persze az minden zöldfűszeres olaj) egyetlen cseppje se vesszen kárba, kitunkoltam az aprítómat némi hagymás kenyérrel, majd a Másik Felem szájába nyomtam, aki jóízűen elnyammogta a kenyérdarabkákat. Ezenkívül fájó szívvel búcsúzom az újabb képektől is, melyek most meg rejtélyes módon a fényképezőnk memóriakártyájáról tűntek el. A szombati ebédünk volt rajta, melyben a medvehagymás olaj is szerepet kapott. Gyorsan kellett késő délután ebédet kreálnom és ezt agyaltam ki: sütőben sült fokhagymás újburgonya, friss petrezselyemmel megszórva, sajtos tükörtojással és medvehagymaolajos zöldsalátával. Igazából semmi extra, de mégis fenséges ebédet költöttünk el így kicsi családommal. Duende hatására, szépen megterített asztalnál, ami bár kissé szűkösnek bizonyult, de mégsem számított, mert örültünk, hogy együtt lehetünk...

2009. május 6., szerda

BoldogSÁG - VálSÁG

Azért merek egy gasztroblogon ilyen reklámról írni, mert végül is egy üdítőről van szó. Nem áll szándékomban ingyen reklámot (arra van nekik elég pénzük, nem kellek én hozzá) csinálni nekik, mert egyáltalán nem tartom egészségesnek. Évente talán egyszer vagy kétszer, ha iszom ilyen jellegű italt. DE: nagyon szeretem ezt a reklámot! Szerintem sokan vannak most egy kicsit nehezebb helyzetben (gondolok itt a gazdasági válság okozta problémákra), mint régebben. És ennek a reklámnak az üzenete nagyon-nagyon jó!!! Nagyon tetszik!

Penne zöldspárgával, paradicsomos szardellával, citrommal és szalonnával

Hát ez tényleg az ízek kavalkádja. Ezt az ételt Duende és Dolce Vita spárgaétele ihlette. Duende szalonnával készítette a zöldspárgát, hmmm... Dolce Vita pedig szardellával és citrommal, az is hmmm... Én úgy gondoltam kipróbálom mindkettővel... egyszerre... Sőt adok még hozzá paradicsomot is, aszalt formában. Finom lett! Minden összepasszolt!

Hozzávalók:
  • 400 g penne tészta
  • 1 csomag/köteg zöldspárga (500 g)
  • 5-6 szál újhagyma (1 csomó)
  • 7-8 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 doboz paradicsomos szardella konzerv
  • 2 vastagabb szelet füstölt szalonna
  • kb. 1/2 citrom leve
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj, esetleg még egy kevés az aszalt paradicsom olajából
A spárgák fás végét levágom, majd kb. 1 cm-es darabokra szeletelem. Az újhagymát megtisztítom és felkarikázom. A szalonnát és az aszalt paradicsomot kisebb kockákra vágom. Egy akkora edényben, amiben majd a tésztát is meg tudom főzni, felteszek főni vizet. Ha forr beledobom a spárgát és kb. 4-5 percig főzöm. Addig egy serpenyőbe (amibe a tészta is elfér majd) kevés olaj kíséretében kiolvasztom a szalonna zsírját, majd hozzáadom az újhagymát és rövid ideig pirítom. Szűrőlapáttal kiemelem a vízből a spárgát és hozzáadom a hagymás szalonnához. Beleteszem az aszalt paradicsomot is és az összenyomkodott szardellakonzervet is, majd ízlés szerint sózom, borsozom kissé, és összefőzöm az egészet. Pár perc elég neki. Közben a spárga főzővizét kiegészítem ha kell és ha újra felforrt megfőzöm benne a tésztát. Nekem rövid főzési időt igénylő tésztám volt most, így nyilván jobban tudtam időzíteni a két dolgot. A spárgás raguhoz ízlés szerint hozzányomok annyi citromlevet, hogy kellemesen pikáns legyen a végeredmény, majd a kifőtt tésztát is hozzáadom és jól átkeverem az egészet. Reszelt sajttal megszórva is megkóstoltuk (csak hogy abszolút bonyolítsam a dolgokat) és azzal is nagyon finom volt.
Megjegyzés: lehet, hogy a spárgának nem lett volna szüksége az előfőzésre, de bármennyire is friss volt és roppanós én nem bíztam abban, hogy az alatt az igen rövid főzési idő alatt, ami a többi hozzávalónak kellett, majd az is megfő. Biztos, ami biztos.

2009. május 4., hétfő

Poharas édességek

Rengeteg mécsestartóm, meg lámpásom van. Van olyan, amit még soha nem is használtam, és eddig az eredeti csomagolásában pihent. Nevezetesen ez az Ikeában kapható, 4 db-os kis üvegpohár mécsestartó. Igaz, hogy ezt annak idején arra vettem, hogy majd üvegfestékkel, vagy üvegmatricával kidíszítem és elajándékozom, de hát ez elmaradt. Én meg gondoltam ez épp kapóra jön, egy könnyű kis desszert tálalásához. 1 héten belül mindjárt kétfélét is gyártottam bele, ha már eddig hasztalanul lapult szegény pohár a szekrényben. A rebarbara tényleg nagyon-nagyon kevés volt, de Anyukámék telkén most csak ennyi volt éppen, és jobb ötletem nem volt rá, mire is használhatnám.


Rebarbarás-túrós pohárkrém
Hozzávalók:
  • 250 g krémes túró (a Lidl-ben lehet ilyet kapni, ami nem más, mint tejszínnel kevert sima túrókrém)
  • 1 tasak Bourbon vaníliáscukor
  • 1-2 púpos evőkanál gyümölcscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • A rebarbaraszószhoz:
  • kb. 10 dkg rebarbara
  • ízlés szerint barnacukor (kb. 2-3 evőkanál)
  • kevés fahéj
  • 1 evőkanál keményítő
A rebarbarát megtisztítom, majd fél centis darabokra vágom, a cukorral és a fahéjjal összekeverem, majd kevés vizet hozzáadva (én így "szaporítottam", mert tényleg nagyon kevés volt a rebarbara, és jobb ötletem nem volt hirtelen. Egyébként maga a rebarbara is enged némi levet) kb. 10 perc alatt megpárolom. Végül a keményítőt pici vízzel kikeverem és hozzáadom a rebarbarához, majd egyet forralok rajta. Ezt előző nap is elkészíthetjük, hogy legyen ideje kihűlni. A krémhez pedig már csak alaposan ki kell keverni a hozzávalókat. Végül mindent rétegesen egy átlátszó pohárba kanalaztam, majd alaposan lehűtöttem. Citromfűvel díszítettem.


Tejszínes-fehércsokis-málnás pohárkrém
Hozzávalók:
  • 250 g krémes túró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • kb. 4 marék fagyasztott málna
  • 50 g fehércsokoládé
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • porcukor ízlés szerint (én szőlőcukrot tettem bele, ha jól emlékszem kb. 2 evőkanállal)
A fehér csokoládét megolvasztom. A tejszínt kemény habbá verem a habfixálóval és a vaníliáscukorral. A tejszínbe belecsurgatom a csokoládét, majd hozzáadom a krémes túrót is és átforgatom az egészet. Végül hozzákeverem a málnát is. Kicsi poharakba adagolom és alaposan lehűtöm. A mélyhűtőbe is mehet az egész.