2012. március 18., vasárnap

Almás édeskömény-krémleves karamellizált almaszeletekkel és citromos mascarponekrém kaláccsal és dzsemmel rétegezve


Két, hétvégén készült, egyszerű finomságot hoztam. Egy, amolyan édesen sós, vagy inkább sósan édes krémleves, aminek a pikantériáját az édeskömény adja meg. Az édeskömény egyébként nagyon finom nyersen is, pl. egy narancsos-almás salátához keverve, de rendkívül finom sütve is (fehérborral, kevés levessel és cukorral együtt). És egy desszertet is hoztam még. Egy friss, és gyorsan elkészíthető desszertet, amit bátran ajánlok mindenféle alkalomra és évszakra. Akár most húsvétra is jól jön majd, ha nincs kedvünk bíbelődni különösebb torta és egyéb sütikölteménnyekkel.



Almás édeskömény-krémleves karamellizált almaszeletekkel
Hozzávalók (kb. 4-5 személyre):
  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 1 nagyobb édeskömény
  • 2 nagyobb alma
  • 1 liter zöldségleves
  • kevés bors, esetleg még só, ha szükséges
  • 1 bő evőkanál vaj
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál barna nádcukor + 2 az alma karamellizálásához
A póréhagymát megtisztítom és felkarikázom, kevés vajon megpárolom, majd hozzáadok 2 evőkanál cukrot és karamellizálom kissé. Beleteszem a felkockázott, megtisztított almát is (amiből egy felet félreteszek a tálaláshoz), majd az édesköményt is. Átpirítom kissé és felöntöm a nem túl sós levessel. Megfőzöm, majd felöntöm a tejszínnel, még egyet forralok rajta és botmixerrel szép simára turmixolom az egészet. Kóstolom, és ha szükséges, még utánaízesítem.
A tálaláshoz a megmaradt fél almát felvágom vékony szeletekre (ketté is vághatjuk még), a maradék cukrot megkaramellizálom és rövid ideig megforgatom benne az almaszeleteket, majd tányérra szedem és a leves tetejére szedem a tányérba.




Citromos-mascarponés poharas desszert
Hozzávalók:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tejföl
  • 1 citrom lereszelt héja
  • fél citrom leve
  • kb. 3-4 evőkanál xilit (a citromlében feloldva, vagy helyette porcukor)
  • pár szelet kalácsnak a belső része felkockázva
  • pár evőkanál lekvár ízlés szerint (pl. ribizli (piros, fekete, nálam most fekete), feketeáfonya, szeder, eper)
A mascarponét a tejfölt elkezdem habverővel kikeverni, hozzáadom a reszelt citromhéjat és a levet is, majd szép krémesre keverem. Poharakba rétegezem a kaláccsal és a lekvárral, majd jól behűtve tálalom. Díszíthetem citromhéjjal, citromszeletekkel, citromfűvel, lekvárral stb. 






2 megjegyzés:

pinkóci írta...

Mint mondtam, a szemed alapján bárhol fel lehet ismerni :)

Ildinyó írta...

:))) Aranyos vagy nagyon!!