2012. július 3., kedd

Hétvégi falatozás


Csak egy sütni-főzni nagyon szerető ember, de még inkább egy őrült az, aki kb. 38 fokban beáll a konyhába és azt mondja a nővérkééknek, hogy meghívja vacsorára őket (ca. 6 ember+mi :) ) úgy, hogy még házhoz is szállítja az ételt. Hogy miért házhoz szállítva? Egyrészt, mert kicsit sokan vagyunk, és a mi lakásunkban nem lehet kényelmesen elférni, ellenben a nővéremék házában már annál inkább. Sőt, ott ráadásul még egy kisebb medence is van, így a dög melegben lehűtendő magunkat még csobbanni is lehetett egyet. Szóval szombat este meghívtam őket vacsorára, de nem egy féle ételt készítettem ám, hanem amolyan terülj-terülj asztalkámat találtam ki gyorsan mindenféle finomsággal. Nagyon ízlett mindenkinek minden, és ez olyan jó érzés volt. Hát mondja valaki, hogy főzni nem öröm. ;) 

És amit a "büféasztalra" terveztem:
Római köményes-citromborsos fasírt (fotó nélkül)
Sült baconös-babos-paradicsomos-petrezselymes tésztasaláta
Tzatziki (Jó magyar módra, nem görög joghurttal. :) Így készült: uborka félig meghámoz, lereszel nagy lyukú reszelőn, besóz, kicsit állni hagy. Jól kinyomkod, levet leönt. Hozzáad jó sok összezúzott fokhagyma, még egy pici só, frissen őrölt bors, tejföl és joghurt összekeverve, ill. kevés olívaolaj és már is kész is. Mehet a hűtőbe, hogy jó hideg legyen.)
Sajtos-cukkinis csiga
Ír szódás mini kenyérkék paradicsomszeletekkel sütve (Hát sajnos erre már nem futotta az időmből, így is elég rövid idő alatt "dobtam össze ezt a néhány ételt". :) Amúgy tényleg, mert egyik sem bonyolult.)
Vaníliás citromos kefires süti nektarinnal

És akkor lássuk a recepteket. Ezekből egyébként összesen kilencen ettünk, és még maradt másnapra is belőle egy kevés. És mindenki úgy jól lakott, mint a duda. :)

Sült baconös-babos-paradicsomos-petrezselymes tésztasaláta
Hozzávalók:
  • 500 g szarvacska tészta (durum)
  • 2 kicsi vörösbab konzerv
  • 2 csokor petrezselyem
  • kb. 7-8 nagyobb paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 20-25 dkg kockázott bacon
  • só, bors, fehérborecet, olívaolaj
A tésztát kifőzöm, majd hideg vízzel leöblítem. Hozzákeverem a leszűrt babot (a levét még ne öntsük ki), a felkockázott paradicsomot, majd félreteszem. A szalonnát kisütöm, rászedem a tésztára, majd az edényben visszamaradt meleg zsiradékban megforgatom a vékonyan felszeletelt hagymát (félbevág, vékonyan felszeletel, majd újra félbevág), és ezt is a tésztához adom. A zsiradékhoz hozzáadok kevés fehérborecetet (nekem csak balzsamecetem volt itthon most, ezért az került bele), kevés olívaolajat, sót, borsot és a leszűrt bab levéből ízlés szerint annyit, hogy ne legyen túl ecetes a mártásunk, inkább csak pikáns. Végül a felaprított petrezselymet is hozzáadom a tésztához, és az öntettel együtt összekeverem az egész salátát, majd lehűtöm és hagyom összeérni kicsit az ízeket.  


Sajtos-cukkinis csiga
Hozzávalók:
  • 500 g leveles tészta
  • kb. 25 dkg cukkini nagyon vékony szeletekre vágva
  • 3 bő evőkanál vaj megolvasztva
  • reszelt füstölt és sima sajt (vegyesen)
  • só, frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítem 220 fokra. Egy vagy két tepsit kibélelek sütőpapírral. 
A leveles tésztát kettéosztom, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Megkenem az olvasztott vaj felével, elosztom rajta a felvágott cukkini felét, szépen egymás mellé sorjában, sózom kissé, borsozom, majd megszórom bőven reszelt sajttal. Hosszanti oldalánál kezdve feltekerem (ezért kell, hogy jó vékonyra legyen vágva a cukkini), majd szeletekre vágom és vágott felükkel a tepsi(k)re sorakoztatom őket, majd az előmelegített forró sütőben kb. 15-20 percig sütöm őket. 

És a fotó nélküli, mindenkinél nagy sikert aratott római köményes-citromborsos fasírt receptje:
Hozzávalók:
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 nagyobb sarok kenyér vagy 2 zsemle vízbe áztatva, majd kinyomkodva
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál római kömény, mozsárban frissen összetörve
  • 1 csapott teáskanál citrombors (Kotányi) + a tetejére egy kevés 
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd készítsünk elő egy nagyobb, laposabb tűzálló tálat. A fenti hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd nyomkodjuk egyenletesen bele a tűzálló tálba, kb. 1,5-2 cm vastagságban. A tetejére szórjunk még egy kevés citromborsot, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig (sütőfüggő, figyeljük, hogy ne száradjon ki!). Közben ha túl sok levet, vagyis zsírt engedne, szedjünk le belőle. Én hosszú csíkokra vágva tálaltam az ételek mellé. 

Tipp: 
A Kotányi féle citrombors helyett használhatunk reszelt citromhéjat és frissen őrölt borsot, melyet mozsárban össze is zúzhatunk együtt.
A fasírthúst nyársra is "húzhatjuk", vagyis lapogathatjuk, majd így is kisüthetjük grillen, úgy ahogy itt is látható.

 Vaníliás-citromos-kefires süti nektarinnal
Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 15 dkg vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 35 dkg rétesliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½  teáskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg kefir
  • A tetejére: nektarin
  • Amikor kisült, akkor kevés porcukorból és több fahéjból készült keverékkel szórjuk meg.
Egy 28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazunk, kilisztezünk. Én jobban szeretem a sütőpapíros megoldást, mert így a tepsit is kímélem, és így sütés után kivehetjük a tepsiből is egy mozdulattal, hogy miközben hűl, ne ázzon el az alja. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon).
A tojásokat kikeverem a cukorral, a csipet sóval és a kikapart vaníliamagokkal. Hozzákeverem a megolvasztott vajat, majd hozzáadom a sütőporral és a szódabikarbónával átszitált lisztet is. Végül hozzáadom a kefírt, a citrom levét és reszelt héját is és addig keverem, míg nem lesznek benne már lisztes csomók (nem kell sokáig, ez gyors kevert tészta). A tetejét kirakom szeletekre vágott nektarinnal, majd az előmelegített sütőbe tolva kb. 35 percet sütöm. 

Tipp:
A tésztájába tehetünk a sima cukor egy része helyett levendulás cukrot is. Garantáltan nagyon finom lesz!

És hogy miért szeretünk annyira nővéremékhez járni? Persze azon kívül, hogy  nagyon szeretjük őket (és remélem ők is minket...  :D Ugye olvasod nővérkém? :) ). Hát csak meg kell nézni a lenti képeket. Imádom!  (Vegyesen vannak benne mindenfélék, még tavalyi is, meg tavaszi is, nem csak mostani mind.)









Nincsenek megjegyzések: