2012. szeptember 17., hétfő

Segítsüti licit 2012: Datolyás-narancsos-étcsokoládés omlós tésztapárnák szezámmaggal


Ismét itt a Segítsüti őszi akciója, melynek nagy örömömre lelkes tagja lehetek immáron harmadik alkalommal is. Idén 30 gasztroblogger anyuka remek süteményeire licitálhat a tisztelt nagyérdemű, és ha valaki végignézi a kínálatot a fenti linken, garantáltan nagyokat fog nyelni. És mint minden évben, idén is egy nagyon nemes célért küzdünk, amihez a Ti segítségetekre is nagy szükség van. Az idei támogatottunk a befolyó összegből az Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért. A támogatás részleteiről itt olvashattok bővebben: 
http://segitsuti.hu/akit-tamogatunk 

Bár az általam felajánlott süteménynek sikerült egy igen hosszú, a lényeget magában foglaló nevet választanom, azért leírom, hogy mit is kap az én licitgyőztesem, és még a vigaszágas is, ha úgy szeretné. Omlós tésztapárnába foglalt datolyás-étcsokis krém, némi narancsízzel frissítve, a tetején pedig a roppanós kis szezámmagok dobják fel még jobban az egészet. A recept pedig az alábbiakban olvasható.



Datolyás-narancsos-étcsokoládés krémmel töltött omlós tésztapárnák szezámmaggal szórva
Hozzávalók (kb. 32-35 db-hoz):
A tésztához:
  • 300 g liszt
  • 100 porcukor
  • csipet só
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 150 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál 100 %-os narancslé
A töltelékhez:
  • 200 g datolya (1 tálcás csomag)
  • 2 dl 100%-os narancslé
  • 80 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (legalább 60 %-os)
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 evőkanál reszelt, cukrozott narancshéj
  • 1/2 teáskanál fahéj
A tetejére:
  • 1 tojás sárgája kevés vízzel elkeverve (használhatunk helyette egy pici tejet is)
  • szezámmag (előzőleg meg is piríthatjuk kicsit száraz serpenyőben)
A lisztet szitáljuk át a porcukorral és a sütőporral, adjuk hozzá a csipetnyi sót, majd egy villa segítségével keverjük hozzá a vajat is. A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze az előzőleg kissé felvert tojással és a narancslével. Ha összeállt, és már nem ragad (egy kevés lisztet lehet még hozzátenni, de ne túl sokat, mert száraz lesz sütés után), csomagoljuk folpackba, nyomkodjuk laposra, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára pihenni. 
Közben készítsük el a tölteléket:
Ehhez a datolyát magozzuk ki, vágjuk fel nagyobb darabokra és a narancslével forraljuk fel, majd főzzük pár percig, hogy megpuhuljon, és némi lé is elpárologjon belőle. Ha elkészült, keverjük hozzá a kukoricalisztet, a vajat és a még forró krémbe olvasszuk bele a csokoládét is, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk simára az egészet. Ha langyosra hűlt, keverjük még hozzá az őrölt fahéjat, és ízesítsük a narancshéjjal is. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon), és készítsünk elő 2 sütőpapírral bélelt tepsit.
A tésztát vegyük elő a hűtőből, vágjuk ketté és lisztezett deszkán nyújtsunk belőle vékonyra egy jó hosszú téglalapot. A hosszanti oldala mentén osszuk el egy csíkban a töltelék felét, majd óvatosan tekerjük fel és lapítsuk is ki egy kicsit. Kenjük meg tojássárgájával vagy egy kevés tejjel a tetejét, majd szórjuk meg bőven szezámmaggal. Szeleteljük fel kb. 3-4 centiként, pakoljuk az előkészített tepsi egyikére, majd az előmelegített sütőbe tolva süssük kb. 15 percig. Ha elkészült, hagyjuk a tepsin kihűlni. A tészta másik felét ugyanígy készítsük el. 




4 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Hmmmm... ínycsiklandozóan hangzik! :)

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Pixie! :) A Te tortád se semmi! ;)

Hédi írta...

Nemcsak ínycsiklandozóan hangzik, hanem ínycsiklandózóan finom is
Most találkoztam Ildinyóval, s megkaptamy a finomsáogos sütit :-)
beosztással kell ám élnem majd, nehogy este már csak morzsa maradékok legyenek a doboz alján :-)

Köszönöm Ildinyó, hogy ilyen szuper sütit találtál!

Hédi

Ildinyó írta...

Kedves Hédi!
Nagyon-nagyon örülök, hogy ízlik! Köszönöm szépen! :) És nagyon örülök, hogy sikerült találkoztunk. :)