2012. november 30., péntek

Könyvajánló: Rachel Allen A család kedvencei


Aki figyelemmel kíséri egy kicsit is a főzős műsorokat, jól ismerheti Rachel Allent. Bár külföldön számos szakácskönyve megjelent már, itthon eddig csak a tévéadások alapján ismerhettük, ahol nekem már eddig is nagyon szimpatikus volt a bájos közvetlensége, családias, jó hangulatú és minőségi műsorai miatt. Tipikusan olyan műsorai vannak, hogy az embernek kedve támad egyből a konyhába menni sütni-főzni, hiszen  rövid idő alatt remek finomságokat készít a tévé képernyője előtt mindenféle trükkök nélkül. 
Most a T.bálint Könykiadó jóvoltából megismerhetitek a nálunk megjelent könyvét is, melyben a kedvenc családi receptjeit mutatja be. Ebből lehet következtetni, hogy nem egy alap receptes könyv, hanem valóban a kedvenceik gyűjteménye, így nem feltétlenül a legkezdőbbeknek ajánlható, mert néhol igényel egy kis tapasztalatot az elkészítés, de ennek ellenére azért mégsem mondható túl bonyolultnak. Sok alaprecept is fellelhető a könyv végén, úgy mint rizs főzés, angolkrém, omlós tészta, majonéz készítése stb. És bár én szeretem a különlegesebb dolgokat is és minden újdonságra vevő vagyok mindig, de mint egy családi szakácskönyvtől elvárható, nekem kifejezetten szimpatikus, hogy az ételekhez felhasznált alapanyagokért nem kell a világ végére elmennünk és nem kell bonyolult elkészítési módokra gondolnunk. Olyanok, amit a legtöbb helyen megtalálhatunk, fellelhetünk és elkészíthetünk. És annak ellenére, hogy egyszerűek a receptek, olyanok, hogy az ember a homlokára is csap néha, hogy ez eddig miért nem jutott eszembe, nagyszerű ötletadó lehet ez a könyv a mindennapi ételkészítés terén. Tudom, hiszen nap mint nap találkozom olyan emberekkel, akik szeretnek sütni-főzni, viszont nincs kedvük újabb és újabb fogásokon agyalni, de azért szeretnének már egy kicsit újítani is a megszokott ételeiken. Nekik különösen tudom ajánlani ezt a könyvet. Nem a megszokott témákra - leves, főétel, desszert van osztva a könyv, hanem inkább családi eseményekre, ami nekem szintén nagyon tetszik, hiszen így azt is megtudhatjuk, hogy Rachel mit milyen alkalomra ajánl. Az ételfotók mellett több családi fotó is bekerült a könyvbe, ami teljesen helyénvaló egy ilyen könyv esetében, hiszen ettől még családiasabbnak és közvetlenebbnek érezhetjük a hangulatát. Összességében pedig az ételek, mint ahogy én Jamie O. esetében is szoktam mondani, azok amik, nem próbálnak többnek, bonyolultabbnak látszani, mint amilyenek valójában, hanem igazi családi fogások, finomságok. 
Sok receptet bejelöltem már a könyvben, amiket szeretnék elkészíteni még a közeljövőben. 
Ilyeneket pl., mint:

Spenótos tészta bacon-nel és parmezánnal
Muffleta (mindenféle finomsággal töltött kenyér)
Omlós vajas sütemény teljes kiőrlésű lisztből
Porter sörös sütemény
Piskótatorta rebarbarás krémmel
Szódabikarbónás pogácsa
Zöldleveles borsóleves
Krémes paradicsom pirítóson
Házi sertéskolbász káposztás krumplipürével és almaszósszal
Paradicsomos-babos csirkepörkölt chorizóval
Sűrű mediterrán tésztaleves
Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal
stb.

Ezekből a receptcímekből is jól látszik, hogy mennyi egyszerű finomság található ebben a könyvben, amihez nem kell a világ végére mennünk, és még csak nem is kell séfnek lenni az elkészítésükhöz, mégis valami különlegesebbet, újabbat tálalhatunk a családnak az asztalra. 
A könyvből elsőként mi a skót palacsintát próbáltuk ki, ami azóta már sokszor elkészült nálunk reggelire. Imádom ezeket a pofonegyszerűen elkészíthető kis pufók palacsintákat. És ez az az étel, ami a gyerekeknél is mindig nyerő. Sőt, még együtt is el lehet készíteni, amit ők is nagyon fognak élvezni.

Skót palacsinta (Drop scones)
Hozzávalók (12 darabhoz):
  • 100 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 25 g kristálycukor
  • egy csipet só
  • 1 tojás
  • 125 ml tej
  • néhány csepp napraforgó olaj

A lisztet és a sütőport összeszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd elkeverjük. Egy mélyedést vájunk a közepére, beletörjük a tojást, majd elkeverjük úgy, hogy a széléről egyre több lisztet keverünk bele. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, hogy csomómentes keveréket kapjunk. 
Enyhén kiolajozunk egy serpenyőt és kis lángon felmelegítjük. Egymástól kellő távolságban három evőkanállal teszünk a keverékből a forró serpenyőbe, hogy ne ragadjanak össze. 2 percig sütjük, vagy amíg buborékok jelennek meg a tetején és az alja is egy kis aranyszínt kap, majd megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük egy percig, vagy amíg az az oldal is aranyszínű nem lesz. Amíg az összeset elkészítjük, csomagoljuk be a többit pl. alufóliába, hogy ne hűljenek ki.
Kivesszük a serpenyőből, majd meleg vajjal és lekvárral, almazselével, citromsodóval, vagy ha a gyerekeink jobban szeretik csokoládékrémmel tálaljuk. 

A saját tippjeim hozzá:
Készítettem már a liszt helyett fele-fele arányban zabkorpával is, és úgy is, hogy adtam egy kis őrölt fahéjat, valamint reszelt almát is a tésztához. Így is nagyon finom lett! Vajban sütni pedig még jobb. Lehet görög joghurttal és mézzel meglocsolva is tálalni. Egy gyors házi csokikrémet is ajánlok hozzá, ami a hozzá adott tejföltől lesz különleges. Én elsőre ezt készítettem hozzá és nekünk nagyon ízlettek így együtt. 
A fenti fotón is látható gyors csokikrém receptje:
100 g étcsokoládét megolvasztunk (legalább 60 %-osat), hozzáadunk 2 evőkanál vajat, 2-3 evőkanál porcukrot (vagy egyéb édesítőanyagot), majd alaposan elkeverünk a meleg csokiban 1 kicsi dobozos tejfölt (20 %-os zsírtartalmút). Ízlés szerint ízesíthetjük még pl. rummal, vagy egyéb ízesítőanyagokkal, pl. mandulalikőr, narancslikőr, reszelt narancshéj, gyömbérszirup stb., majd tálalhatjuk is. 

A könyv megrendelhető a kiadónál 20 %-al olcsóbban az alábbi linken:




1 megjegyzés:

Erika írta...

szeretem ezt a fajta palacsintát, én íróval és zabpehellyel szoktam. KLassz a fotó!:)