2013. február 5., kedd

Természetes gyógyír télen: Feketeretek-saláta


Tudom, hogy ilyenkor már legtöbben a friss, tavaszi zöldségekre vágyunk. Unjuk már (szó szerint is) a banánt, meg a mindenféle téli zöldségeket is. Mégis most egy remek téli zöldséget ajánlok Nektek. Már csak azért is, mert igazán aktualitása van ebben a krákogós, köhögős, megfázós időszakban. Ez a zöldség nem más, mint a fekete retek. Mi elég köhögősek lettünk az utóbbi  két hétben és lévén, hogy én egy pici babát is etetek közben, nem szívesen nyúlok mindig orvossághoz. Meg egyébként sem. Gondolom sokan vagyunk így ezzel. A fekete retekről már biztosan sokan hallottatok, hogy jó hatással van a köhögésre. Leginkább a közepét szokták kivájni, megtölteni mézzel, majd ezt elfogyasztani. De miért ne lehetne egyben megenni az egészet salátaként, és a mézet is hozzátenni? Anyukám szokott így télen mindig lereszelni belőle, és egy kis olajjal meglocsolva, sóval, borssal megszórva fogyasztja. Gondoltam ha hozzáteszem a mézet, még jótékonyabb hatású lesz és még pikáns is. Így is lett. Próbáljátok ki, mert nagyszerű saláta lesz belőle, ami nagyon finom egy egyszerű rozsos kenyérre halmozva is pl. vacsorára, de egy kis sült hús mellé sem vetendő meg, vagy akár így együtt egy finom szendvicsként is fogyasztható.
A fekete retek egyébként remek baktérium-, vírus-, és gombaölő, általános egészségvédő, de jó hatással van a máj-, és epeműködésre is, a méregtelenítő hatású, jót tesz az emésztésnek, és amit említettem már, nagyszerű a hurutos köhögésre. Ezenkívül nagyon jó C vitamin forrás is, de tartalmaz még vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint is. A saláta pedig roppant egyszerű. Íme:

Hozzávalók:
  • 2 közepes méretű fekete retek
  • 3 evőkanál (olíva)olaj
  • 2 evőkanál méz
  • só, frissen őrölt bors

A fekete retket alaposan mossuk, sikáljuk, majd hámozzuk meg, és nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. A mézet és az olívaolajat keverjük össze ízlés szerint sóval, majd öntsük a retekre. Borsozzuk bőven, majd hagyjuk egy kissé összeérni az ízeket és fogyaszthatjuk is. 






2 megjegyzés:

Rita írta...

Nincs fb-om, hogy tetszikezzem, de tetszik, sőt el is készült! Ma reggel vettem hozzá a piacon két retket és már nem is fáj a torkom:)

Ildinyó írta...

Kedves Rita!
Ennek nagyon örülök! Köszönöm, hogy megírtad. :)