2013. március 19., kedd

Fahéjas-zabos keksz


Ismét egy liszt- és tejmentes étel. Sajnos azt nem lehet mondani 100 %-osan, hogy gluténmentes, ugyanis a kapható zabpelyhek nagy része gluténnal "fertőzött". Ha nem az, akkor azt ráírják, hogy gluténmentes. És azt hiszem egyre több ilyen jellegű recept lesz most már a blogon. Bár hogy hogy alakul még a jövőm így a táplálkozásom terén, az még kérdéses nekem is, mert lassan, de biztosan haladok egy jobb táplálkozási irány felé, amitől sokkal jobb lesz nekem (nekünk), ezt tudom. ;) Remélem a kitartásom is meg lesz hozzá, hogy csináljam! :) Na ez az, amit még nem tudok, de ha nem, kérem akkor se ítéljen el érte senki, hisz a cukorbetegségem miatt az eddigi életem is sok lemondással járt, és nem tudom, hogy mennek majd az újabbak. Drukkoljatok nagyon nekem, kérlek! :) Finomságokban mondjuk így sem lesz hiány, csak más jellegű dolgok készülnek majd többnyire a konyhámban.
Még van sok régebbi recept is piszkozatban a blogon, szóval azért azokat is hozom idővel. De most   jöjjön ez a finom kekszrecept, amihez egy pohár kókusztejes vagy mandulatejes capuccinót ajánlok egy kis fahéjjal a tetején. De persze egy kakaós-vaníliás rooibos tea is épp olyan finom lesz hozzá. :)


Hozzávalók (20-22 darabhoz):
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál olaj (legjobb a kókusz)
  • 4 dkg xilit
  • 5 dkg méz
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg zabpehely
  • 12 dkg zabkorpa
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fokra), két tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 
A tojásokat keverjük habosra a xilittel, a mézzel és az olajjal, adjuk hozzá a fahéjat, a zabpelyhet, a zabkorpát és a szódabikarbónát is, majd keverjük jól össze. Rövid időre a hűtőbe is betehetjük, hogy könnyebb legyen formázni. Kanállal tegyünk kis halmokat a tepsire, kissé lapítsuk le, majd 13-15 perc alatt süssük meg. Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:
Adhatunk hozzá még pl. mazsolát is, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt ill. fahéj helyett is használhatunk más fűszert, pl. gyömbért.



Nincsenek megjegyzések: