2013. március 21., csütörtök

Szilvalekváros-mogyorós brownie (liszt nélkül)


Brownie kicsit másképpen. Van már egy hasonló recept a blogon, de ez most még annál is "bűnmentesebb", mert ebbe még liszt és tej sem került. Cukor helyett méz van benne, de használhatunk egyéb édesítőanyagot is, mint pl. xilit, eritrit. Sőt, ha annyira bátrak vagyunk még azt is elhagyhatjuk. :) Ill. ha nem jutunk cukormentes szilvalekvárhoz, a legegyszerűbb ötlet aszalt szilvát kevés vízzel (esetleg 100%-os almalével) felfőzni, majd jól összeturmixolni.


Szilvalekváros-mogyorós brownie (lisztmentesen)
Hozzávalók:
  • 10 dkg legalább 70 % kakaótartalmú étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 dkg kakaópor
  • 5 dkg méz
  • 5 tojás
  • 5 dkg őrölt mogyoró + 1 evőkanálnyi a szóráshoz
  • 20 dkg szilvalekvár (legjobb ha cukor nélküli)
  • 1 teáskanál fahéj (vagy őrölt gyömbér)
A sütőt melegítsük elő 180 fokon (légkeverésen sütöttem 160 fokon), egy 27x20 cm-es formát vagy kibélelünk sütőpapírral, vagy megkenjük kis vajjal és megszórjuk egy kevés őrölt mogyoróval. A csokoládét olvasszuk fel, keverjük hozzá a vajat és a kakaóport, majd adjuk hozzá a szilvalekvárt és a mézet is, valamit a fűszert. A tojásokat verjük fel jó habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokis masszát és keverjük bele a mogyorót is. Simítsuk a formába, majd kb. 25 percig süssük. Hűtsük le, majd így szeleteljük.




Nincsenek megjegyzések: