2013. július 31., szerda

Nektarinos görögdinnye granita


Bár most egy cseppet enyhült a 40 fokos kánikula, de hétvégére újra 35 fokokat mondanak már, így szerintem jól fog még jönni egy ilyen kevés előkészületet igénylő, hűsítő finomság.

Hozzávalók (több kisebb vagy 4-5 nagyobb adag) :
  • 1/2 kg görögdinnye hús (kimagozva)
  • 1/2 kg nektarin (héjastól, de kimagozva)
  • kb. 15 dkg méz (a gyümölcsök édességétől függően)
  • 2 citrom vagy lime leve
A fentieket turmixoljuk össze, majd szűrjük át (így a nektarin héja a szép piros irányba viszi a színt, de nem zavarnak mégsem a héjdarabkák a szép, sima állagnál). Fagyasszuk le, majd tálalás előtt villával törjük össze és így tálaljuk előre hűtött poharakban.

Tipp:
Ha "felnőttesebb" verziót szeretnénk készíteni - mondjuk egy esti partira -, öntsük nyakon egy kis vodkával a hűtött poharakban kitálalt granitát és citrom-, esetleg görögdinnye és nektarinszeletekkel tálaljuk. Persze ezt mindenképpen inkább csak esti variációnak ajánlom, nem pedig nappal a tűző napra, mert abból igen komoly bajok lehetnek a nagy meleg időkben, ha ilyen italokat kortyolgatunk ilyenkor. :)
Ha fagyás közben párszor átturmixoljuk, akkor krémesebb állagú lesz és abban az esetben sorbet lesz belőle, amit ugyanúgy mint a fagyit, kigombócolva tálalhatunk.







Nincsenek megjegyzések: