2013. július 15., hétfő

Őszibarackos flaugnarde (clafoutis) kicsit másként

 

Úgy tűnik, ez a clafoutis-k és flaugnarde-k ideje. És nem, nem puccoskodásból hívom így, hanem mert így hívják. Ha jó, ha nem jó. :) Ez most egy tehéntej- és búzalisztmentes verzió. Őszintén szólva, ez sokkal jobban ízlett és sokkal jobbra sikeredett, mint az eredeti recept, amiből alapvetően kiindultam. Arról nem beszélve, hogy mennyivel egészségesebb. Most hogy egy kicsit jobban utánaolvastam a dolgoknak (pl. Mammánál is, meg a Wikipédián), rájöttem, hogy ez valójában tényleg egy flaugnarde inkább és nem pedig clafoutis. Valójában minden más az az eredeti cseresznyésen kívül. 


Hozzávalók:
  • 400 ml krémes kókusztej (konzerv vagy pl. Cocomas)
  • 4 tojás
  • 3 dkg lenmagliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 6 evőkanál süthető édesítőszer (szaharin tartalmú, de használhatunk eritritet is, kb. ugyanannyit)
  • csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
A tetejére:
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál eritrit
  • kb. 5-6 db őszibarack
  • kb. 5 dkg étcsokoládé (min. 70 %-os)
  • A tál kikenéséhez: vaj vagy kókuszolaj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). Egy kerámia sütőformát kenjünk ki vajjal vagy kókuszolajjal. Keverjük össze a kakaóport, a lenmaglisztet a fahéjat és a sót. Egy másik tálban gépi habverővel keverjük össze a tojásokat a kókusztejjel és az édesítővel, majd folyamatos keveréssel adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz az egészet. Amíg előkészítjük a barackokat, tegyük félre a tésztát, ez idő alatt be fog kicsit sűrűsödni a lenmagliszt miatt.  Az őszibarackokat mossuk, hámozzuk meg, majd a magját eltávolítva vágjuk szeletekre. A tésztát öntsük az előkészített sütőformába, tetejét rakjuk ki a gyümölccsel, majd szórjuk meg az eritrittel, fahéjjal és az apró kockára vágott csokoládéval. Helyezzük a sütőbe és kb. 40 perc alatt süssük meg. 

Tipp:
Nagyon finom langyosan, házi fagylalttal tálalva. Pl. ilyennel:


Nincsenek megjegyzések: