2013. augusztus 7., szerda

Barackos sajttorta kókuszos alappal, sütés nélkül


Kicsit elmaradtam most egy kis pihenés miatt, de újra itt vagyok és igyekszem frissíteni a blogot és hozni az újabb recepteket. Ez a sütés nélküli torta még július 21.-én készült a családnak, Dániel nap alkalmából. Egyszerű, gyors, nagyon finom, és ami a legjobb benne, hogy a sütőt be sem kell kapcsolni hozzá. Ebben a melegben, gondolom ez nem egy utolsó szempont. :) Na persze nem kell hozzá liszt és tojás sem. Ez sem rossz azért. Sőt, még tejmentessé is tehetjük, ha lenti tippet megfogadjuk. ;) 

Hozzávalók (sok szelethez :) )
Az alaphoz:
  • 200 g kókuszreszelék
  • 10 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál méz vagy pl. eritrit
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
  • 500 g mascarpone 
  • 1 vaníliarúd
  • kevés méz
  • 2 dl nektarinból, őszibarackból és néhány szem hámozott sárgabarackból készített püré
  • 3 teáskanál útifű maghéj (Psyllium Husk)
  • 1 púpos teáskanál fahéj (el is maradhat, de én imádom)
A díszítéshez:
  • 2-3 szem nektarin
  • 2 kis marék áfonya
Az alaphoz a hozzávalókat tegyük egy késes aprítóba, dolgozzuk nagyon pici darabosra. A masszát nyomkodjuk bele egy kb. 26-27 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte pici kókuszolajjal kikentünk. Ezt az alapot helyezzük legalább fél órára a fagyasztóba, vagy amíg teljesen megkeményedik. Közben készítsük el a krémet. Ehhez keverjük el a gyümölcspürében a fahéjat és az útifű maghéjat, majd hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön az egész. A mascarponét keverjük habosra a mézzel és a vaníliarúd kikapart magjaival, majd márványosan vegyítsük össze ezt a krémet a besűrűsödött gyümölcspürével. Végül ezt az egészet simítsuk rá a kókuszos alapra és hűtsük le alaposan az egészet. Tálalás előtt éles késsel válasszuk el a forma oldalát a krémtől, az alját is lazítsuk meg egy nagy éles késsel, majd csúsztassuk tálra a tortát. Díszítsük áfonyával és szeletekre vágott nektarinnal, esetleg menta vagy citromfű levelekkel.

Tipp:
Ha tehéntejmentesen szeretnénk készíteni, a mascarpone helyett használjunk pl. 600 ml Cocomast, melyet verjünk fel habbá és keverjünk hozzá kevés kókusztejben felolvasztott zselatint is, vagy 3-4 teáskanál útifű maghéjat.



Nincsenek megjegyzések: