2013. november 30., szombat

Kókuszos-csokoládés szelet


Eredetileg a hólabda egészségesebb változatát szerettem volna elkészíteni, de a lábamat  folyamatosan rángató csepp gyermekem miatt - aki mindenáron engem szeretett volna -, végül kissé leegyszerűsödött a kinézet. Sebaj, így is finom volt! :) Advent első hétvégéjére ez éppen ideális sütemény lesz. Nagyon jót tesz neki az állás szerintem, mert szépen összeérnek az ízek. Hűtőben, akár 1 hétig is remekül elvan. De ha vendégeket várunk, akkor is remek lesz, mert kiadós adag.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 8 tojás
  • 15 dkg xilit (nyírfacukor)
  • 3 dkg kakaópor
  • 6 dkg kókuszliszt
  • 4 dkg kókuszzsír
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magja vagy kivonat
  • csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 2 dl Cocomas (kókusztejszín, kókusztej sűrítmény)
  • 3 dl víz
  • 14 dkg xilit v. eritrit
  • a fenti vaníliarúd másik fele
  • 4 dkg kókuszliszt
  • 4 dkg tápióka keményítő
  • 12 dkg kókuszzsír

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé (min. 70 %-os)
  • 1 teáskanál kókuszzsír

Először a krémet készítsük el. Ehhez a kókuszkrémet hígítsuk fel a vízzel, majd egy keveset vegyünk ki belőle és keverjük el benne a tápióka keményítőt. A maradékot forraljuk fel a xilittel, adjuk hozzá folyamatos keverés közben a kókuszlisztet, főzzük 1 percig, végül a keményítős kókusztejet is adjuk hozzá, de ezzel már csak nagyon rövid ideig főzzük. Ha elkészült tegyük hűvös helyre és hűtsük ki, végül a kókuszzsírt is keverjük hozzá habverővel.
Amíg hűl a krém, készítsük el a tésztalapot. Ehhez egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (leginkább a 35x28 cm körüli méret a legideálisabb) sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá, a tojások sárgáját keverjük ki alaposan a xilittel, adjuk hozzá a vaníliát és a kókuszzsírt is. Keverjük hozzá a kakaóport és a sütőporral elkevert kókuszlisztet, majd két részletben forgassuk hozzá a fehérjehabot is. A tésztát simítsuk az előkészített formába, süssük kb. 25 percig, majd rácsra téve hagyjuk hűlni. Ha teljesen kihűlt, simítsuk a tetejére a kihűlt kókuszkrémet, a tetejét díszítsük az olvasztott étcsokoládéval, melyben a kókuszzsírt is elkevertük.

Tipp, megjegyzés:
Nekem kicsit meglódult a kókuszlisztes zacskó, így kicsit több került bele, amitől sűrűbb lett a tészta, de a fenti receptben már egy "normálisabb" mennyiséget adok meg. :)
A receptet tovább lehet extrázni a következőkkel:
- szórjunk a tetejére kókuszreszeléket
- a krémbe keverjünk apró csokikockákat (persze miután kihűlt, hogy ne olvadjon fel benne)
- növeljük a krém mennyiségét (mondjuk 4 dl kókuszkrém, 4 dl víz, kb. 18 dkg xilit vagy ízlés szerint egyéb édesítőanyag, 6 dkg kókuszliszt, 6 dkg tápióka keményítő, 16-18 dkg kókuszzsír...)


2013. november 25., hétfő

Sajtos köleskeksz mákkal



Ez a recept is itt figyel egy ideje a blogon a piszkozatok között és türelmesen vár, hogy közzétegyem. Most eljött az ő ideje is. Egy borozós, baráti beszélgetős délutánra, estére ajánlom leginkább. Mikor ezt készült, én csináltam mellé egy csilis, sült sütőtökkrémmel töltött sajttekercset is.  De azért azt hozzáteszem, hogy igyekszem mostanában a szénhidrátbevitelt is csökkenteni, és a köles nem épp alacsony CH tartalmú élelmiszer. De legalább gluténmentes és igazából én nem is vagyok az a típus, aki egy ilyen sütiadagnak egyből a felét felfalja, szóval én köszönöm, ezt meghagyom néha az étrendemben. ;) A többit mindenki eldönti maga mi fér bele és mi nem. :)

Hozzávalók kb. 32 darabhoz:

  • 25 dkg reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen)
  • 15 dkg kölesliszt
  • 5 dkg egész mák
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál pirospaprika
  • kevés só
  • 10 dkg libazsír v. kókuszolaj (olvadtan)
  • 3 tojás

Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 200 fokra (légkeverés 180 fok). 
A tojásokat verjük könnyed habbá, adjuk hozzá a sót, pirospaprikát, a zsiradékot, majd a kölesliszttel, szódabikarbónával és mákkal elkevert sajtokat is. Vizes kézzel készítsünk kisebb diónyi adagokból korongokat, helyezzük őket az előkészített tepsire, lapítsuk le kissé a tenyerünkkel, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 13 percig őket, amíg szép aranybarnák lesznek. Rácsra téve hűtsük ki és fémdobozban tároljuk.

Megjegyzés:
Amennyiben a kölesliszt garantáltan gluténmentes, a recept is az.


2013. november 1., péntek

Sütőtökörvényes csokoládés brownie


Csütörtökön unokatestvérem és családja jöttek el meglátogatni minket, én pedig ilyen süteménnyel láttam vendégül őket. Kellemesen kesernyés csokis, enyhén fűszeres lett, a sütőtök pedig remekül passzolt hozzá. És még az is megeszi, aki valójában nem is szereti a sütőtököt. ;) Próbáljátok csak ki! Ismét búzaliszt nélkül, tejmentesen (de vajjal biztos még finomabb, csak nekem most nem volt épp annyi itthon) készült, és hagyományos cukor sem került bele. Szóval tök jó tökös süti, ami egészséges és finom is! :)

Hozzávalók:
A csokis részhez:
  • 5 tojás
  • 12 dkg xilit (nyírfacukor)
  • 10 dkg kókuszzsír (használhatunk vajat is)
  • 10 dkg étcsokoládé (70 %-os kakaótartalmú)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 dkg kakaópor
  • 5 dkg lenmagliszt
  • kb. 1 dl víz vagy 100%-os almalé
  • 2 avokádó húsa leturmixolva
A sütőtökös részhez:
  • 2 tojás
  • 30 dkg sült sütőtökhús
  • kb. 4 evőkanál méz
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok), egy kb. 28x35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy olajozzuk, lenmag lisztezzük ki a formát). A csokoládét olvasszuk fel, keverjük hozzá a kókuszzsírt (így hűvösebb időben mindig dermettebb, de a csokiban felolvad pillanatok alatt) és a kakaóport is. A tojásokat kezdjük habosra keverni a xilittel, majd adjuk hozzá szép lassan csorgatva az olvadt étcsokoládét is. Keverjük bele a száraz hozzávalókat is, az avokádópürét és a folyadékot, majd simítsuk a tésztát az előkészített formába. A sütőtökhúst turmixoljuk le a mézzel, a tojással és a fűszerekkel, majd hosszában tegyünk evőkanálnyi adagokat a csokis tésztába és villával márványozzuk össze (keverjünk bele itt-ott). Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 25 perc alatt süssük meg. Kihűtve szeleteljük.

Tipp:
A sütőtökös részbe keverjünk apró étcsokoládé kockákat, pasztillákat. A lenmagliszt helyett tehetünk hozzá darált mandulát is vagy gesztenyelisztet. Ekkor a plusz folyadék is elmaradhat belőle szerintem.

Kiegészítés 2013. november 2.-án:
Rájöttem, hogy kifelejtettem egy hozzávalót a felsorolásból. :o A csokis részbe beledolgoztam 2 avokádó leturmixolt húsát is. Most pótoltam. :)