2012. július 5., csütörtök

Hidegen tálalt kefires-kapros zöldbableves kovászos uborka levével megbolondítva


Ez a leves kitűnő ebben a nagy melegben (bár látványra elismerem, nem mutat túl sokat). Természetesen hidegen, mert a savanykás jellege szerintem simán megengedi, hogy így együk. Ráadásul most minden jól esik mindenkinek, ami hideg. Így, a több napos iszonyat hőségben meg aztán pláne. :)
A kovászos uborka lével történő savanyítása hirtelen ötlettől vezérelve jött, de nagyon jó ötletnek bizonyult. Remekül passzolt hozzá. A tálaláshoz még jó lett volna egy kis friss kapor, de pont elfogyott már nekem, így semmi zöld nincsen a képen Másik Felem legnagyobb bánatára. Ez a heppje, hogy minden ételfotón legyen egy kis zöld szín. :)

Hozzávalók:
  • 400 g friss zöldbab (a végek levágása után mértem)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 sárga húsú paprika (lecsó, tv, ilyesmi)
  • kb. 1,4 l vízben feloldott zöldségleves, kockából (DM-s bio, ízfokokozó nélküli szigorúan ;) )
  • 3 evőkanál étkezési keményítő (vagy 2 evőkanál liszt)
  • 1 nagy dobozos kefir (450 g-os)
  • kb. 1 dl kovászos uborka lé
  • (olíva)olaj, só
A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az alaposan megmosott, kb. 1,5 centis darabokra felvágott zöldbabot, majd ezzel is átpirítjuk kissé az egészet. Felöntjük kb. 1,4 l vízzel, sózzuk kissé, és beletesszük a kimagozott, félbevágott paprikát is. Ha felforrt a levesünk, hozzáadjuk a leveskockát is, majd egy keveset a kapor apróra vágott szárából is, majd puhára főzzük a babot. Közben elkeverjük a kefirben a keményítőt és a kovászos uborka levet, beletesszük a felaprított kaprot, behabarjuk vele a levest, majd kb. 1 percig forraljuk az egészet. Ha kész, két választásunk van. Botmixerrel elturmixolhatjuk az egészet, vagy egy részét darabosan is hagyhatjuk. Utóbbihoz - én így készítettem -, halásszuk ki egy edénybe a paprikát és merjünk hozzá a léből és a zöldbabból is, majd turmixoljuk simára, végül öntsük vissza az egészet a leveshez.



Tipp: 
Forró, fokhagymás-rozsos pirított kenyérkockákat is tálalhatunk mellé, vagy ropogósra sütött füstölt szalonnaszeletkéket/kockákat is akár.


4 megjegyzés:

Kati írta...

Imádom a zöldpaszulyt mindenféle változatban:) Hidegen a legfinomabb nyáron az biztos. És látom a kék szín is nem csak az én kedvencem:)

Unknown írta...

Nagyon jó ötlet a kovászos uborka levével ízesíteni a bablevest! Tetszik a kombináció ;)

Ildinyó írta...

Kati
Én is nagyon szeretem, és tényleg nagyon finom ilyen melegben jó hidegen! :) És a kéket is imádom!!! :)))

Robi
Nagyon köszönöm! Hirtelen és véletlen ötlet volt, de nagyon jó lett így tényleg. :)

duende írta...

Ha van kedved, játékra invitállak! :)
http://azurelefant.blogspot.hu/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html