2013. szeptember 6., péntek

Rakott bur.... akarom mondani patisszon



Ez egy nagyon finom rakott patisszon volt! Még Másik Felemet is egy pár pillanatig átvertem, de nem hagyta magát, ismer már és tudja, hogy mindig valamit trükközök az ételekkel (főleg mostanában). :) A trükk ellenére vagy inkább ennek köszönhetően neki is nagyon ízlett az étel! És szerintem teljesen összekeverhető volt a rakott burgonyával. És hogy miért jó, ill. jobb így készíteni patisszonnal burgonya helyett? Egyrészt azért, mert az egész adagon kb. 500-600 kalóriát és legalább 100 g szénhidrátot lehet spórolni. Másrészt a tojások, a sonka és a sajt hozzáadásával növeljük a fehérje és zsírbevitelt, ami nagyon tápláló, tovább is tart a jóllakottság érzés és hamarabb is telítődik meg vele az ember. De mégsem érezzük úgy magunkat miután elfogyasztottunk egy adagot, hogy rögtön "felborulunk". Szóval megéri kipróbálni, csak ennyit mondhatok! :)



Rakott patisszon
Hozzávalók (étvágytól függően kb. 5-6 személyre):
  • 2 nagyobb patisszon (összesen kb. 1,4 kg volt)
  • 15-20 cm-es füstölt kolbász
  • 100 g vékonyan szeletelt falusi sonka
  • 6 főtt tojás
  • 4 nyers tojás
  • reszelt (pl.) ementáli sajt
  • só, bors
  • liba v. kacsazsír
A patisszonokat mossuk meg, vágjuk ketté, kanállal kaparjuk ki a magját, majd hámozzuk meg és vágjuk kisebb szeletekre (a szeleteket is daraboljuk fel kisebbre esetleg, így könnyebb lesz majd a sütőtálban elosztani). Tegyük egy nagy fazék sós vízbe, majd főzzük elő, ami azt jelenti, hogy forrástól számított kb. 5-8 percig forraljuk, majd szűrjük is le egyből, ha elkészült. A sütőt melegítsük elő kb. 200-210 fokra (légkeverésen 190 fokon sütöttem, de minden sütő más). A tojásokat és a kolbászt szeleteljük fel, a sonkát vágjuk csíkokra. A nyers tojásokhoz adjunk egy kevés vizet (kb. 1/2 dl-t), picit sózzuk, borsozzuk, verjük fel egy kissé és keverjük hozzá a reszelt sajtot (nem mértem pontosan, úgy 1 jó nagy marékkal adtam hozzá, mert csak épp ennyi volt, de mehet hozzá több is). Egy nagyobb sütőtálat kenjünk ki zsírral és kezdjük el a tálba rétegezni a hozzávalókat. Alulra és felülre is a patisszon kerüljön ill. hagyjunk néhány csík sonkát a tetejére is. A patisszonos és a tojásos részt egy kicsit sózzuk is közben, de csak óvatosan, hiszen a sonka és a kolbász is sós már. Végül öntsük rá a tojásos keveréket az egészre és egyengessük el. A reszelt sajt fent fog maradni a tetején és pont így lesz jó. Ha szeretnénk, nyugodtan szórjunk még rá utólag. Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 40 percig süssük, vagy amíg szépen megpirul rajta a sajt.

Megjegyzés:
Melegen is jól vágható és szedhető, de hogy ne csapjak be senkit, a fotón látható kocka másnap lett fotózva, mert már nagyon éhesek voltunk, mire elkészült. :)




3 megjegyzés:

Viki írta...

Ildinyóka !!! Ez isteni. Van egy patiszonon meg két csirkecombom, na ezeket fogom összehozni, mert a tojást, kolbászt most nem akarom. A csirkecombot meg egyáltalán nem szeretem (főleg, ha látom is )
Jó kis ötletet adtál.

Kata írta...

Ez valami isteni finom lehet!!!Nekem most csak cukkinim van itthon!Mit gondolsz,azzal is jó lesz?Azt azért nem főzném meg,mivel nagyon zsenge.

Ildinyó írta...

Bocsánat, bocsánat mindenkitől! Valahogy ezek a megjegyzések elkerülték a figyelmem. :(

Kedves Viki!
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszett (mert mi ugye ezt már kitárgyaltuk a Facebook-on :) )

Kedves Kata!
Ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok! :(
Cukkinivel is biztos, hogy nagyon finom lesz, én nagyon szeretem amúgy is! Biztos kicsit más állaga lesz és biztos hogy elég rövidebb ideig sütni, de jó lesz úgy is. :)